JIMMIE DOLAN – STINGY (3 CD)

Artiest info
Website
facebook

De Amerikaanse ‘Western Swing’-muzikant Ramblin’ Jimmie Dolan werd op 29 oktober 1916 geboren als Lee Roy Pettit in Gardena, Californië en hij overleed in Riverside County, Californië op 77-jarige leeftijd op 31 juli 1994. Ondanks het gegeven dat de meesten onder ons wellicht nog nooit iets van hem gehoord hebben, heeft deze artiest toch een indrukwekkende muzikale carrière uitgebouwd, vooral in de USA dan waar hij herinnerd wordt omwille van zijn bijdragen in het entertainen van de Amerikaanse troepen tijdens Wereldoorlog II waar hij de rol van radioman en seiner waarnam.

Toen hij terugkwam van de oorlog begon hij radioprogramma’s te maken voor diverse zenders waarmee hij zijn fanbasis snel wist uit te breiden. Begin jaren ’50 was hij een pionier in het maken van televisieprogramma’s voor kinderen en volwassenen in de omgeving van Seattle, Washington waar hij zowel de rol van algemeen directeur van de radiostations als van één van hun TV-sterren invulde.

Op muzikaal vlak scoorde hij als soloartiest echter maar één grote hit in 1950 met de song “Hot Rod Race” (zie 1e video) die de zevende plaats in de populaire ‘Bilboard Country Charts’ wist te bereiken. Zijn bijnaam in de Amerikaanse muziekwereld was ‘America’s Cowboy Troubadour’ en zijn muzikale carrière vond plaats in een periode van 1938 tot 1957. Al op 14-jarige leeftijd besloot hij om als een zingende cowboy door het leven te gaan. In de loop van zijn carrière nam hij platen op en trad hij op onder de namen Jimmie Dolan, Ramblin’ Jimmie Dolan en als ‘Jimmie Dolan And His Texas Ramblers’.

Het retroplatenlabel ‘Atomicat Records’ besloot om hem dertig jaar na zijn overlijden een muzikaal eerbetoon te betuigen door een compilatiealbum getiteld “Stingy” met zijn songs uit te brengen, gebundeld op drie cd’s met in totaal 94 liedjes die door vier verschillende labels in de periode tussen 1947 en 1955 werden uitgebracht. Eén van deze liedjes kozen wij uit het ruime aanbod om hieronder op de tweede audiovideo voor u ter kennismaking met deze artiest mee te geven: “The Spider And The Fly” uit 1951. Vanzelfsprekend moet u deze ‘triple cd’-verzamelbox aanschaffen om zijn hele oeuvre te leren kennen want daar zijn ongetwijfeld enkele zeer mooie pareltjes op terug te vinden. Daar horen eveneens enkele coverversies bij van liedjes die we later van andere artiesten leerden kennen zoals “Red River Valley”, een folktraditional die ooit gezongen werd door o.a. Woody Guthrie en Lynn Anderson en in 1959 een instrumentale hit opleverde voor ‘Johnny And The Hurricanes’. Verder noteren we eveneens “I’ll Sail My Ship Alone” van Moon Mullican uit 1950, “I’m Alone Because I Love You” van Al Carney uit 1931 en ooit ook gecoverd door Lead Belly, “You Don’t Love Me (But I’ll Always Care)” van ‘Bob Wills And His Texas Playboys’ uit 1940 en “Black Denim Trousers And Motorcycle Boots”, gecomponeerd door het beroemde duo Jerry Leiber en Mike Stoller en door ‘The Cheers’ opgenomen in 1955.

(valsam)